Hus og have

Pas på miljøet og spar penge på varmen

Det store fokus på CO2udledning gør, at der hele tiden skabes nye teknologier, som kan udnytte energien bedre, og som enten er helt CO2neutrale, eller som i det mindste udleder mindre end de gængse alternativer. En af de nyere teknologier som du som husejer virkeligt kan få glæde af at investere i, er en luft til vand varmepumpe. Men der er mange måder, hvorpå du som husejer kan passe på miljøet og samtidigt spare penge på varmeregningen.

Bringer varmen udefra og ind

En luft til vand varmepumpe er en genial teknologi, som simpelthen udnytter varmen fra luften udendørs til at producere varmt vand, du kan anvende indendørs. Det betyder, at du for eksempel kan have gulvvarme i huset, som er næsten omkostningsfri. En luft til vand varmepumpe kan faktisk udlede energi af luften selv i meget lave temperaturer. Og den kan levere helt op til 80% af den energi, der skal bruges til at opvarme vandet med – helt gratis og uden at forurene. Det sparer ikke alene på miljøbelastningen men også i allerhøjeste grad på din varmeregning. Faktisk kan en luft til varmepumpe fungere som den eneste varmekilde i din bolig. Du kan få forskellige typer varmepumper, og lige netop luft til vand varmepumpen er særligt velegnet til gulvvarme, da det ikke skal have for høje temperaturer, når varmen løber under gulvet. En varmepumpe er naturligvis en investering at få installeret, men den vil hurtigt have tjent sig hjem i miljøvenlig varme til din bolig.

Sørg for at huset er godt isoleret

Nu har du fået miljørigtig og billig varme ind i huset, så gælder det bare om at holde på den. Vil du gerne sørge for ikke at spilde for megen energi, skal du sørge for, at dit hus er godt isoleret. Det er der mange gode råd til. Et af dem er at sørge for at efterisolere taget, hvis du kan se der slipper megen varme ud den vej. Det giver god mening, da varme jo som beskrevet søger opad. Du kan let se, hvis dit tag ikke er isoleret ordentligt. Hold øje når det sner – hvis der ikke lægger sig et fint lag på taget, men det i stedet straks smelter, så er der plads til forbedringer. Du kan også med fordel tjekke tætningslisterne rundt om i husets vinduer og døre. De bliver slidt over tid og giver plads til, at det kan trække ind. Men de er lette at skifte selv, så der er ingen undskyldning for, at lade energien gå til spilde ad den vej. Det hjælper selvfølgeligt ikke meget, hvis du skifter tætningslister ved et utæt vindue. Så sørg for at have gode tætte vinduer. Det er ikke alene til gavn for miljøet og varmeregningen men også for dit helbred at sørge for at minimere træk i huset mest muligt.

Hvis du følger disse råd, kan du med god samvittighed nyde at have varme fødder året rundt, og du kan spare mange penge på din varmeregning.