Uncategorized

Hvordan man korrekt belønner sin hund med godbidder

Hvis du har en hund, kender du sikkert til den følelse af skyldfølelse, der opstår, når du griber ned i lommen for at tage en godbid frem til din hund, som tålmodigt har ventet ved din side. Du er ikke alene: De fleste kæledyrsejere, som vi har talt med, har delt lignende følelser af anger efter at have belønnet deres dyr med godbidder. Selv om det er rigtigt, at det er okay at give efter for den lejlighedsvise trang, er der nogle nemme måder at holde godbidder under kontrol på og sikre, at de ikke bliver en usund vane eller en snigende måde at få din hvalps opmærksomhed på. Her er fire tips til at forkæle din pelsede ven uden at overdrive det:

Brug ikke godbidder som belønning hver gang.

  • Der bør anvendes sparsomt med godbidder.
  • De bør kun gives, når hunden gør noget godt, f.eks. sidder høfligt og venter på en godbid eller kommer, når den bliver kaldt.
  • Hvis du vil lære din hund en ny adfærd, skal du bruge godbidder som en del af forstærkningsprocessen, indtil den mestrer den, og derefter skifte over til ros og hengivenhed (eller hvad der ellers motiverer den).
  • Hvis du ønsker, at en eksisterende adfærd gentages oftere, f.eks. at hoppe op på folk eller gøe efter fremmede på offentlige steder, skal du belønne denne adfærd ved at give den sit yndlingslegetøj eller en mavepuster, hver gang den gør det korrekt – men kun én gang pr. session!

Overdriv det ikke.

Som du måske har gættet, er der nogle ting, du skal være forsigtig med, når du giver godbidder. Det mest indlysende er, at du ikke bør give din hund en godbid, hver gang den gør noget godt, eller bare hver gang du er glad for at se den. Det vil kun opmuntre den til at fortsætte med at gøre den adfærd, som den bliver belønnet for – og hvis belønningen stopper, vil adfærden også stoppe.

En anden ting at huske på er, at selv om godbidder kan bruges som belønning for god opførsel, bør de ikke udelukkende bruges som belønning: Hunde har også brug for andre former for positiv forstærkning!

Treats skal være små og sunde.

  • Godbidder skal være små nok til at blive spist hurtigt

Det er vigtigt, at den godbid, du giver din hund, er lille nok til at blive spist på en eller to bidder. Det vil tilskynde den til at spise sit måltid hurtigere, hvilket er gavnligt for fordøjelsen og hjælper med at forhindre overspisning.

  • Godbidder bør indeholde sunde ingredienser

Ud over at være små skal godbidder indeholde næringsrige ingredienser som protein og fibre – og ingen skadelige ingredienser som sukker eller konserveringsmidler (tjek etiketten, før du køber!).

  • Undgå at give for mange godbidder på én gang!

Hvis du giver for mange af disse velsmagende bidder på én gang, vil det give din hvalp problemer med fordøjelsen; så hold dig til ca. én om dagen, indtil du ved, hvor meget de kan klare uden at blive syge!

Brug en bred vifte af godbidder, ikke kun en eller to typer.

  • Brug et bredt udvalg af godbidder, ikke kun en eller to typer.
  • Godbidder skal være sunde og næringsrige.
  • Godbidder skal være små nok til at kunne spises i én bid.
  • Godbidder skal have et højt proteinindhold og et lavt sukker- og fedtindhold (mere herom nedenfor).

Giv din hund godbidder med måde, og kun når den har fortjent dem

Når du belønner din hund med godbidder, er det vigtigt, at du ikke overdriver det. Det vil ikke kun ødelægge deres appetit og gøre dem overvægtige, men hvis du bruger godbidder som belønning hver gang din hund gør noget godt – eller bare nogle gange – vil den begynde at forvente dem hele tiden.

Din hund bør kun få en godbid, når den fortjener det. Hvis den har gjort noget fantastisk, som f.eks. at den har været særligt velopdragen eller har været på potte udenfor, så overvej at give den en særlig belønning som en ekstra godbid!

Hvis du følger disse enkle råd, kan du belønne din hund med godbidder uden at gøre skade. Godbidder skal altid gives med måde, og kun når de har fortjent dem. Hvis du giver for mange eller for ofte, kan de forårsage sundhedsproblemer som f.eks. fedme og tandproblemer – og det er ikke noget, som nogen hundeejer ønsker!