Shopping

Sådan kan du hjælpe miljøet

Jorden har gennem hele dens levetid oplevet klimaforandringer som f.eks. istider og varmeperioder. Men siden 1800-tallet har menneskets udledning af drivhusgasser haft stor indflydelse på temperaturen. Mange kender nok til begrebet ”drivhuseffekten”. Kort sagt handler drivhuseffekten om, at nogle af Solens stråler bliver sendt gennem vores atmosfære og varmer Jorden op. Derefter bliver de sendt tilbage mod atmosfæren, hvor de møder drivhusgasserne. Drivhusgasserne har til arbejde at sørge for, at noget af varmen bliver sendt ud i verdensrummet, mens noget bliver sendt tilbage til Jorden. På den måde kan vores planet opretholde sin temperatur og livet kan fortsætte som før. Men med for mange drivhusgasser i atmosfæren slipper mindre varme ud og mere forbliver på Jorden. Dermed oplever vi, at den globale temperatur stiger. Hvad kan vi gøre ved det?

Hvordan kan vi mindske vores udslip af drivhusgasser?

Drivhusgasserne findes bl.a. i form af kuldioxid, som især udledes i forbindelse med transport og industri. Vi som mennesker kan derfor sagtens hjælpe. F.eks. kan vi tage på færre flyrejser og bruge offentlig transport frem for bilen. Hvis ikke du har mulighed for at cykle til arbejde eller stige på toget, er der andre veje frem. El-biler og hybridbiler kan godt være et brugbart alternativ til de traditionelle diesel- og benzinbiler. Der bliver hele tiden opfundet og udviklet miljøvenlige biler, og mange mærker sælger i dag flere varianter f.eks. kia niro hybrid. Du kan også finde brugte biler fra Kia til salg.

Spis mere klimavenligt

En anden drivhusgas er metan. Metan kan tilbageholde ca. 23 gange så meget varme, som kuldioxid kan. Nogle af de menneskelige udslip af metan er minedrift, lossepladser og drøvtyggere. Især den sidst nævnte spiller en stor rolle. Generelt står produktionen af animalske produkter for omkring 18% af de drivhusgasser, der bliver udledt på verdensplan – det svarer ca. til al transport i verden. Vi kan altså gøre os den tjeneste at holde os fra forskellige typer af animalsk mad. Oksekød og mejeriprodukter bør vi spise mindst af, da man pr. kg af disse madvarer kan kører henholdsvis 97 km og 56,5 km. I forhold til andre fødevarer kan man køre 15,5 km pr. kg kylling og 0,5 km pr. kilo æbler.