Hus og have

Ved du, hvor meget strøm du bruger?

Strøm er en af de ting, mange af os tager for givet i hverdagen. Vi sætter telefonen til opladning, lader kaffemaskinen brygge os en lækker, dampende varm kop kaffe, og når vi har fri om aftenen, bruger vi ofte tiden på at sidde foran fjernsynet med en god serie eller en god film – måske endda med en pose popcorn, der er blevet poppet i mikroovnen.

Men hvor meget strøm bruger vi egentligt i hverdagen? Gennemsnittet for en dansk familie ligger på omkring 5000 kWh, men i takt med at flere og flere ting kræver strøm, desto mere stiger forbruget også. Det kan være, at familiens bil bliver solgt til fordel for en mere bæredygtig elbil eller elcykel, måske har teenageren fået sig et elektrisk løbehjul, og måske har den mindste i familien fået den spillekonsol, der længe har stået øverst på ønskelisten. Mulighederne er mange, men faktum er, at danskerne har et forholdsvis stort elforbrug. Så hvorfor ikke sørge for, at energien kommer fra en mere bæredygtig kilde?

Få din energi fra bæredygtige kilder

I dag skelner man mellem sort energi og grøn energi. Sort energi kommer fra fossile brændstoffer såsom kul, mens grøn energi bliver udledt af eksempelvis solceller eller vindmøller. Det er naturligvis sidstnævnte, vi skal til at fokusere mere og mere på. Og heldigvis bliver det i dag nemmere og nemmere.

Siden 2003 har det været muligt selv at bestemme, hvor ens el kommer fra. I dag findes der et væld af forskellige energiselskaber, og en del af dem sælger strøm, der kommer fra bæredygtige kilder. Det er hverken besværligt eller omfattende at skifte energiselskab, og på forholdsvis kort tid kan familien begynde at få sin strøm fra eksempelvis vindmøller.

Vælger du et energiselskab med fokus på grøn energi, er du med til at gøre en stor forskel for vores fælles fremtid. Ved at gå bort fra sort energi sparer du miljøet for flere tons CO2-udledning, hvorfor du, såvel som resten af familien, kan tænde for lyset, poppe popcorn og spille computer med god samvittighed.