Shopping

Skærer du tænder om natten? Læs om problemet – og løs det

Skærer du tænder om natten? Læs om problemet – og løs det

Man estimerer, at omkring 50% af den voksne befolkning lider af tandskæring eller bruksisme, som er den latinske, medicinske betegnelse for lidelsen. Hvis man ikke gør noget ved problemet, kan det ende med at gå ud over tænderne.

Hvordan ved jeg, om jeg skærer tænder?

Du ved naturligvis, du skærer tænder, hvis det er en tendens, du har, når du er vågen. Det er mere problematisk at diagnosticere for folk, der har problemer med lidelsen, mens de sover.

Det kan være tegn på, at du skærer tænder, hvis du døjer meget med tilbagevendende hovedpine eller kæbesmerter. Ligeledes vil du med tiden også kunne mærke det på dine tænder. Hvis du sover med en partner, kan han/hun sikkert også be- eller afkræfte din mistanke. Hvis du stadig er i tvivl, kan du forsøge at optage dig selv, mens du sover eller prøve at få tandlægen til at stille diagnosen.

Hvorfor skærer vi tænder?

Når man skærer tænder, skyldes det en påvirkning af centralnervesystemet. Derfor kan andre faktorer, der påvirker centralnervesystemet også yderligere have indflydelse på din tandskæring. Hvis du fx går igennem en periode, hvor du er meget angst og stresset eller indtager store mængder af koffein, kan disse faktorer forøge tandskæringen. Det ses dog også, at tandskæring kan være arveligt, og det er derfor kompliceret at pege på én påvirkningsfaktor.

Hvad sker der, hvis jeg ikke gør noget?

Du kan ende med at få meget store skader på dine tænder, hvis du ikke tager dit tandskæringsproblem alvorligt. Der er tilfælde, hvor folk knækker hele stykker af deres tænder af i søvne, fordi de spænder så voldsomt, mens de sover. I starten vil der være mindre synligt slitage, men behandles lidelsen ikke, kan du godt regne med en tandæstetisk nedgradering.

Få en bideskinne

Der er heldigvis en nem løsning, som næsten alle tandskærere ender med at være yderst begejstrede for. Løsningen er, at man får fremstillet en såkaldt bideskinne ved tandlægen, som tilpasser sig ens tandsæt, og som sørger for, at tænderne ikke kan skæres mod hinanden. De fleste tandlæge tilbyder løsninger på tandskæring, uanset om du har tandlæge i Nørresundby, Aarhus eller København.