Oplevelser

Oversigt: De mest almindelige parforholdsproblemer

Næsten alle par oplever problemer på et eller andet tidspunkt. Ofte er det bare småproblemer, som løses hurtigt, men andre problemer kan være lidt større og få konsekvenser for forholdet, hvis de ikke løses i tide.

Vi har undersøgt sagen og har fundet mange af de mest almindelige parforholdsproblemer. Det er ofte disse ting, som danske parterapeuter arbejder med, og hvis du og din partner kan nikke genkendende til nogle af tingene, så er det måske noget at gå videre med. For at få hjælp til problemer i parforholdet er det vigtigt først at identificere, om der er et problem, og i så fald hvad problemet er.

Mangel på dialog

Det første almindelige parforholdsproblem er mangel på dialog. Mange par formår ikke at tale så godt sammen – især ikke når det gælder udfordringer i forholdet. Men dialog er utroligt vigtigt, for det er nemlig sådan, at man er i stand til at løse andre problemer. Hvis ikke et par er i stand til at tale sammen åbent og ofte, så er det ret svært opretholde et godt forhold i længden.

Men man kan lære at kommunikere – der er visse øvelser, som kan inddrages. Ofte handler det også bare om at være lidt mere opmærksom og samtidig sætte tid af til at tale sammen. I kunne for eksempel have en ugentlig romantisk aften, hvor der indledes med at sidde sammen og tale om alt, hvad der rører jer.

Ingen udvikling

Alle gode ting i livet kræver udvikling. Ting bør ikke stå stille, men derimod gå i en bestemt retning. Det gælder også for parforhold, hvor der jo skal være plads til, at forholdet kan udvikle sig i nye retninger.

Et stagneret forhold kan nemlig være ret problematisk. En god måde at sikre udvikling er ved at lave flere nye ting sammen, finde nye interesser, og simpelthen gøre forholdet til en aktiv hobby. Det giver livskvalitet, og det sikrer, at I begge arbejder på at sende forholdet i en god retning.

Kedeligt i sengen

Det er også et ret almindeligt problem i parforholdet, at det bliver kedeligt i sengen.

Det ses især hos par, der har været sammen længe, og som er kørt lidt trætte i den faste rutine. Nogle gange kan den følelsesmæssige kærlighed stadig være til stede, mens den fysiske kærlighed mangler lidt. Det kan være en god idé at prøve nye stillinger, nyt tøj, samt lære mere om, hvad der tænder partneren og udforske erotikken.

Jalousi

Jalousi kan opstå af flere årsager. Det er et parforholdsproblem, som ikke altid er ude i det åbne, men som går og trykker i baggrunden.

Nogle gange kan der være grund til jalousi, og i så fald er det selve årsagen der bør arbejdes på. Andre gange er der tale om misforståelser, og her er det selve følelsen af jalousi, der bør kigges nærmere på. Det er nemlig til stor fare for forholdet, hvis den ene person konstant er jaloux over handlinger og aktiviteter, som den anden person begår sig i. Skinsyge kan nogle gange være hvis kæresten eller manden/konen virker interesseret i en anden person, og bruger meget tid med andre – også selvom der ikke foregår noget romantisk. Det første skridt til at løse dette problem er at anerkende følelsen, og derefter finde ud af, om den er berettiget eller ej.

Utroskab

I tilfælde af utroskab er det helt naturligt for den ene person at blive jaloux. Alt andet ville være underligt. Hvis man har haft en partner, som har været utro, følger der typisk en periode med stor sorg, vrede og mangel på forståelse.

Det er et af de største problemer i parforhold, og der er overraskende mange, som enten selv er utro eller som oplever utroskab mod sig.

Hvis utroskab hænder, så er det vigtigt at tale med partneren om årsagerne til det. Derefter må man finde ud af, om forholdet skal fortsætte. Utroskab er ofte enden på et forhold, men ikke altid. Der kan være årsager bag, som gør at der kan opnås en forståelse, og der er par, som kommer igennem krisen og vender tilbage til et lykkeligt liv. Men det kræver altid arbejde og forståelse.

For mange skænderier

Alle par skændes engang imellem. Det er helt almindeligt. Det er generelt svært for to unikke individer at enes om alt.

Problemet er når der er for mange skænderier, og når skænderierne når op på et niveau, hvor det er svært at kontrollere følelserne. Hvis du og din partner skændes så ofte, at I går og er permanent frustrerede over det, så rådes I stærkt til at søge parterapi og få noget vejledning. Det hjælper nemlig ofte.

Hyppige misforståelser

Nogle gange er der simpelthen bare misforståelser i et parforhold. For eksempel er der mange kvinder, som føler sig frustrerede over, at manden ikke viser interesse – også selvom manden er smaskforelsket. Det kan også ske den anden vej. Mennesker har forskellige måder at vise følelser på, og det giver misforståelser. Det er netop derfor, at dialog er så vigtigt, og at man lærer hinanden at kende så godt at antallet af misforståelser minimeres.

Sådan kan problemerne løses

Generelt kan man løse mange problemer på egen hånd ved at være opmærksom på problemerne og starte en dialog. Nogle gange skal der dog laves mere arbejde. Og ofte er det en god idé med vejledning udefra.

Parterapi kan hjælpe på mange udfordringer i forholdet. Det giver i det mindste en mulighed for at tale ud sammen og få lidt feedback. Hvis du og din partner oplever flere af de problemer, som er nævnt her i artiklen, kan I overveje at finde den nærmeste parterapeut og booke en session.